Veterinarska ambulanta Palvet

Veterinar Hitna slu×ba Vo×dovac

News

Piometra (Pyometra)

Posted by Branimir on July 22, 2011 at 5:50 PM

              Piometra je gnojno zapaljenje materice.Bolest nastaje kao  rezultat hormonalnih i strukturalnih promena u materičnom zidu. To se može dogoditi u bilo kojoj dobi, bez obzira da li je kuca rađala i da li je njeno 1. ili 10. teranje (verovatnoća je češća kako pas ili maca postaju stariji). Glavni period rizika za nastajanje bolesti  je osam nedelja nakon završetka ciklusa. Obično u tom periodu, cerviks , koji je bio otvoren za vrijeme estrusa, počinje da se zatvara i unutrašnji slojevi počinju da se vraćaju  u normalu. Međutim,ovo se ne dešava svaki put. U nekim slučajevima može doći do  cistične hiperplazije endometrijuma (unutrašnje sluzokože materice) kao nespecifičan  odgovor na progesteron .

 

Pod ovim okolnostima, bakterije (naročito E. coli ) koje su migrirale iz vagine u matericu pronalaze okruženje povoljno za rast, posebno u kvalitetnom sekretu koji nastaje pod uticajem progesterona, zatvoreni cerviks sprečava drenažu materice i smanjuje njenu kontraktilnost što u narednim satima dovodi do njenog pucanja, izlivanja gnojnog sadržaja u spoljašnju sredinu, pojave sepse i uginuća (zatvorena piometra)

 

Ukoliko je cerviks otvoren,gnoj može napustiti telo, a takvo stanje se u pojedinim slučajevima može lečiti konzervativno. Ovaj oblik oboljenja poznat je  kao otvorena piometra.

Najvažnije za postavljanje pravovremene i ispravne dijagnostike su ultrazvučni pregled, analize krvi i pravovremena hirurška intervencija radi odstranjenja organa pod upalom ispunjenog gnojnim sadržajem.

Da bi se ovo oboljenje sprečilo većina veterinara preporučuje što raniju sterilizaciju kuca i maca koje ne želimo da parimo.

Naša ordinacija opremljena je stručnim kadrom i instrumentima za dijagnostiku,preventivu i uspešno lečenje ovog i drugih oboljenja.

#paznja #veterinar Branimir Lazic Palvet #sterilizacija vodite #zivotinje kod ovog #ultrazvuk , veterinarska ordinacija  , veterinarska ordinacijaCategories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Vladimir Palilula
5:21 AM on May 2, 2017 
Jako smo zadovoljni brzinom i kvalitetom pru?ene usluge. Jedini veterinar koji nam se javio za 1. maj. Puno sreće u radu!