Veterinarska ambulanta Palvet

Veterinar Hitna slu×ba Vo×dovac

News

Kako se golub priprema za takmičenje...

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 5:30 AM

Prva faza:

Nakon zimske pauze golubu se počupaju krila, odprilike 15. marta. Tada golubove treba hraniti visokokvalitetnom hranom bogatom belančevinama (metionin)  i ugljenim hidratima (granula za mitarenje) i to 6 nedelja, tako da u tih 6 nedelja dobiju ponovno jaka i snažna krila za let. Zatim treba goluba jednu nedelju staviti na dijetalnu hranu, koja se sastoji od dijetalnih žitarica (super dijet, kanarinsko seme). Na takvoj hrani, golub treba da leti 3 dana za redom, a zatim odmoriti jedan dan. Nakon toga sledi opet jedan dan leta, pa zatim ponovno odmor i to 2 dana. Bitno je da golub ne pravi duge letove ali da sigurno silazi. Ti letovi se obavezno obavljaju bez obzira na vremenske uslove, a količina hrane ne sme da prelazi 15g po golubu, i uvek mora da se daje ista količina hrane. Idealno je hraniti goluba jednom dnevno, bez obzira u kojoj fazi pripreme se golub nalazi.

U proleće se golub može vakcinisati od NKD, ukoliko to nalaže epizootiološka situacija (Pestol, LaSota , itd.)

 

 

Druga faza:

 

Za drugu fazu treba isključivo koristiti takmičarsku hranu (hranu obogaćenu kalorijama i vitaminima – supersport).Dnevna količina hrane koju treba dati golubu nesme prelaziti 18g. Treba izbegavati teranje goluba ako vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. Nakon šestog, sedmog leta, golub bi trebao biti spreman za takmičenje.

 

Vremenski uslovi...

Temperatura vazduha:

 

Najpovoljnija je do 15°C jutarnja, a dnevna do 30°C. Ako je jutarnja temperatura od (20°C), to pokazuje da će dnevna biti vrlo visoka. Golub brzo postiže vis, dugo leti, ali zbog visoke prizemne temperature ne sleće. Bilo bi poželjno da se dan pre leta, ako se najavi visoka temperatura, da golubovima vitamin C . Na dan starta goluba, nebi trebalo davati golubu hranu, samo vodu sa elektrolitima (Vetarehidrator).

 

Vlažnost vazduha:

 

Visoka vlažnost vidi se po jakoj rosi ili magli, koja nepovoljno utiče na goluba. Mokra ptica se teže diže u propisan vis. Sa izlazkom sunca golub može ipak postici (sa problemima) propisani vis.

 

 

 

 

Visoki pritisak vazduha:

 

Ukoliko je pritisak povišen, a narocito ako je znatno povećan, golub teško postiže propisani vis. Ako ga i postigne, brzo “ispada” iz njega. Takvim danima golub gubi dosta snage u letu, jer ga vazduh(pritisak) tera nadole.

 

Nizak pritisak vazduha:

 

Ukoliko je očitani pritisak znatno nizak, to je predznak pogoršanja vremena. Ako uslovi dozvoljavaju puštanje goluba, tada golub brzo postigne odgovarajucu visinu, lagano leti, ali veoma često ne silazi.

 

Vetar:

 

Jugoistočni vetrovi nepovoljno utiču na početak leta. Nepovoljan je i severozapadni. Tako se pri severozapadnom vetru golub često gubi.Pri njemu lagano postiže vis nošen strujom i tako se sve više udaljava od mesta puštanja. U visinama vetar može da postigne trostruku brzinu nego na zemlji.

Na primer: ako je na zemlji brzina 3 m/sek. onda je u srednjem visu oko 10 m/sek. a u propisanomvisu oko 15 m/sek.Mogućnost gubljenja goluba je velika.

 

 

 

Priprema golubova za narednu sezonu

 

 

 

Priprema golubova za narednu sezonu počinje već po samom završetku predhodne kvalitetnom ishranom i dodavanjem odgovarajućih vitaminsko - mineralnih dodataka budućim majkama te pravovremenim uvodjenjem mužjaka u priplodnu kondiciju.Golubovi se u ovom periodu vakcinišu protiv salmonele (Gopavak, itd.)

Za ishranu mladih preporučuje se korišćenje gotovih smeša u obliku granula sa 18% proteina , dok za ishranu roditelja i prvi kontakt mladih sa zrnastom hranom preporučujemo G-1smešu zrnastih hraniva za matično jato.

Granuliranu hranu sa 15% proteina davati odraslim golubovima u periodu mirovanja.

U slučaju bolesti za savet i lečenje obratite se vašem veterinaru.

#veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet , Beograd  061 61 67 682

 

#paznja #veterinar Branimir Lazic Palvet #sterilizacija vodite #zivotinje kod ovog #ultrazvuk , veterinarska ordinacija

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments