Veterinarska ambulanta Palvet

Veterinar Hitna slu×ba Vo×dovac

News

Preporuke za gajenje stenadi

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 5:10 AM

DEHELMINTIZACIJA

Psi se moraju redovno čistiti od crevnih parazita. Štence do 9 meseci starosti trebalo bi čistiti svakih 1.5-2 meseca. Odrasle pse trebalobi čistiti 3-4 puta godišnje. Preporučujemo vam sledeće preparate u količini 1 tableta/10 kg telesne mase psa: 1.)Drontal plus 2.) Prazinon-Dehinel plus 3.) Vitaminthe Pasta (popreskr.).

 

 

VAKCINACIJE

Protiv najčešćih bolesti:

Zbog prisustva većeg broja odbačenih pasa u delu grada u kome radimo preporučujemo vakcinaciju pasa već sa 6 ned. starosti.

REVAKCINA 3 nedelje nakon prve vakcine

BUSTER VAKCINA 3 nedelje nakon revakcine (Vanguard protokol)

Protiv besnila

Zakonom je propisano da pas najkasnije sa 3 meseca starosti ima urednu potvrdu o vakcinaciji protiv besnila. Takođe je zakonska obaveza vlasnika da psa trajno obeleži mikročipom prilikom prve vakcinacije protiv besnila.Ako niste profesionalni odgajivač,psa je poželjno sterilisati krajem prve godine.

 

 

ISHRANA

Za sve pse, naročito štence velikih rasa, preporučujemo ishranu gotovom granuliranom hranom bar 9-18 meseci starosti kada se završava rast psa. Najbolje su se pokazale sledeće vrste hrane (kriterijum za procenu je bio odnos cene i kvaliteta uzimajući u obzir prosečnu platežnu moć našeg klijenta): 1.)Royal Canin 2.) Hill’s 3) BewiDog Psu možete i kuvati.

Ako se odlučite da psa hranite kuvanom hranom, dnevni obrok mora da sadrži: meso, mlečne proizvode (mladi sir od obranog mleka, kiselo mleko, jogurt), jaja (2 minuta barena,cela), ribu (bez kostiju,kuvanu ili pečenu), povrće (ne preterivati sa mahunarkama, grašaki sl). Ove namirnice se mešaju sa barenim pirinčem, palentom i sl.Obavezno blago posoliti hranu.

Mali štenci se hrane 5 puta dnevno, a broj obroka se smanjuje postepeno da bi na kraju psa hranili 1-2x dnevno i to od 9 meseci starosti.Kosti se psima daju 1-2 puta nedeljno i to velike, cele. Sve namirnice koje potiču od svinja obavezno prokuvati ili ispeći.Meso, kosti i druge namirnice poreklom od goveda mogu se psima davati termički ne obrađene, žive. Nikada psu ne davati: ljuto, masno,slatko, začinjeno, vruću i hladnu hranu, žive ribe, kao ni kosti ptica, ribe, zečeva i sl. Kosti su za psa četkica za zube i trening za vilicu, a nikako hrana.

VITAMINI I MINERALI

Tablete kalcijuma obavezno davati štencima velikih rasa bar do 9 meseci kao i štencima koji se hrane kuvanom hranom, ali preporučujemo ih i za ostalu štenad. Do sada se najbolje pokazao preparat CAL-D-PHOS.Daje de u količini 1 tabl/2,3 kg telesne mase šteneta. U slučaju da postoji rahitis doza se povećava po savetu veterinara.

 

 

PROTIV BUVA I KRPELJA

Pošto se buve i krpelji jako brzo navikavaju na preparate protiv njih,najbolje je da se za savet obratite veterinaru koji će vam reći koji je preparat u tom trenutku najefikasniji.

KUPANJE

Psi se ne kupaju pre nego što navrše 6 meseci starosti. Čak i tada koristiti čistu vodu sa jabukovim sirćetom (10:1) i ne previše često (2-3 puta godišnje i ređe). Šampone za pse koristiti samo kada je pas jako zaprljan i to mu ugrožava zdravlje ( fekalije,nafta, itd). Kada su visoke temperature psa kvasiti mlakom vodom, nikako crevom i hladnom vodom.

 

 

#veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet 061 61 67 682

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments