Veterinarska ambulanta Palvet

Veterinar Hitna slu×ba Vo×dovac

News

view:  full / summary

Radno vreme

Posted by Branimir on August 26, 2013 at 9:00 AM Comments comments (1)

Radnim danom 10-18h

Subotom 10-14h

Za hitne slučajeve (uporan proliv i povraćanje, krvarenje, porođaj ....) 00-24h otvaramo na poziv (0616167682)

#paznja #veterinar Branimir Lazic Palvet #sterilizacija vodite #zivotinje kod ovog  #veterinar #vozdovac #hitno

https://www.google.rs/maps/dir/''/veterinar+palvet+vozdovac/@44.7441266,20.4093952,12z/data=!3m1!4b1!4m8!4m7!1m0!1m5!1m1!1s0x475a705a39e7dbc3:0xa96e276a0b578311!2m2!1d20.479435!2d44.744148


Piometra (Pyometra)

Posted by Branimir on July 22, 2011 at 5:50 PM Comments comments (1)

              Piometra je gnojno zapaljenje materice.Bolest nastaje kao  rezultat hormonalnih i strukturalnih promena u materičnom zidu. To se može dogoditi u bilo kojoj dobi, bez obzira da li je kuca rađala i da li je njeno 1. ili 10. teranje (verovatnoća je češća kako pas ili maca postaju stariji). Glavni period rizika za nastajanje bolesti  je osam nedelja nakon završetka ciklusa. Obično u tom periodu, cerviks , koji je bio otvoren za vrijeme estrusa, počinje da se zatvara i unutrašnji slojevi počinju da se vraćaju  u normalu. Međutim,ovo se ne dešava svaki put. U nekim slučajevima može doći do  cistične hiperplazije endometrijuma (unutrašnje sluzokože materice) kao nespecifičan  odgovor na progesteron .

 

Pod ovim okolnostima, bakterije (naročito E. coli ) koje su migrirale iz vagine u matericu pronalaze okruženje povoljno za rast, posebno u kvalitetnom sekretu koji nastaje pod uticajem progesterona, zatvoreni cerviks sprečava drenažu materice i smanjuje njenu kontraktilnost što u narednim satima dovodi do njenog pucanja, izlivanja gnojnog sadržaja u spoljašnju sredinu, pojave sepse i uginuća (zatvorena piometra)

 

Ukoliko je cerviks otvoren,gnoj može napustiti telo, a takvo stanje se u pojedinim slučajevima može lečiti konzervativno. Ovaj oblik oboljenja poznat je  kao otvorena piometra.

Najvažnije za postavljanje pravovremene i ispravne dijagnostike su ultrazvučni pregled, analize krvi i pravovremena hirurška intervencija radi odstranjenja organa pod upalom ispunjenog gnojnim sadržajem.

Da bi se ovo oboljenje sprečilo većina veterinara preporučuje što raniju sterilizaciju kuca i maca koje ne želimo da parimo.

Naša ordinacija opremljena je stručnim kadrom i instrumentima za dijagnostiku,preventivu i uspešno lečenje ovog i drugih oboljenja.

#paznja #veterinar Branimir Lazic Palvet #sterilizacija vodite #zivotinje kod ovog #ultrazvuk , veterinarska ordinacija  , veterinarska ordinacijaKako se golub priprema za takmičenje...

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 5:30 AM Comments comments (0)

Prva faza:

Nakon zimske pauze golubu se počupaju krila, odprilike 15. marta. Tada golubove treba hraniti visokokvalitetnom hranom bogatom belančevinama (metionin)  i ugljenim hidratima (granula za mitarenje) i to 6 nedelja, tako da u tih 6 nedelja dobiju ponovno jaka i snažna krila za let. Zatim treba goluba jednu nedelju staviti na dijetalnu hranu, koja se sastoji od dijetalnih žitarica (super dijet, kanarinsko seme). Na takvoj hrani, golub treba da leti 3 dana za redom, a zatim odmoriti jedan dan. Nakon toga sledi opet jedan dan leta, pa zatim ponovno odmor i to 2 dana. Bitno je da golub ne pravi duge letove ali da sigurno silazi. Ti letovi se obavezno obavljaju bez obzira na vremenske uslove, a količina hrane ne sme da prelazi 15g po golubu, i uvek mora da se daje ista količina hrane. Idealno je hraniti goluba jednom dnevno, bez obzira u kojoj fazi pripreme se golub nalazi.

U proleće se golub može vakcinisati od NKD, ukoliko to nalaže epizootiološka situacija (Pestol, LaSota , itd.)

 

 

Druga faza:

 

Za drugu fazu treba isključivo koristiti takmičarsku hranu (hranu obogaćenu kalorijama i vitaminima – supersport).Dnevna količina hrane koju treba dati golubu nesme prelaziti 18g. Treba izbegavati teranje goluba ako vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. Nakon šestog, sedmog leta, golub bi trebao biti spreman za takmičenje.

 

Vremenski uslovi...

Temperatura vazduha:

 

Najpovoljnija je do 15°C jutarnja, a dnevna do 30°C. Ako je jutarnja temperatura od (20°C), to pokazuje da će dnevna biti vrlo visoka. Golub brzo postiže vis, dugo leti, ali zbog visoke prizemne temperature ne sleće. Bilo bi poželjno da se dan pre leta, ako se najavi visoka temperatura, da golubovima vitamin C . Na dan starta goluba, nebi trebalo davati golubu hranu, samo vodu sa elektrolitima (Vetarehidrator).

 

Vlažnost vazduha:

 

Visoka vlažnost vidi se po jakoj rosi ili magli, koja nepovoljno utiče na goluba. Mokra ptica se teže diže u propisan vis. Sa izlazkom sunca golub može ipak postici (sa problemima) propisani vis.

 

 

 

 

Visoki pritisak vazduha:

 

Ukoliko je pritisak povišen, a narocito ako je znatno povećan, golub teško postiže propisani vis. Ako ga i postigne, brzo “ispada” iz njega. Takvim danima golub gubi dosta snage u letu, jer ga vazduh(pritisak) tera nadole.

 

Nizak pritisak vazduha:

 

Ukoliko je očitani pritisak znatno nizak, to je predznak pogoršanja vremena. Ako uslovi dozvoljavaju puštanje goluba, tada golub brzo postigne odgovarajucu visinu, lagano leti, ali veoma često ne silazi.

 

Vetar:

 

Jugoistočni vetrovi nepovoljno utiču na početak leta. Nepovoljan je i severozapadni. Tako se pri severozapadnom vetru golub često gubi.Pri njemu lagano postiže vis nošen strujom i tako se sve više udaljava od mesta puštanja. U visinama vetar može da postigne trostruku brzinu nego na zemlji.

Na primer: ako je na zemlji brzina 3 m/sek. onda je u srednjem visu oko 10 m/sek. a u propisanomvisu oko 15 m/sek.Mogućnost gubljenja goluba je velika.

 

 

 

Priprema golubova za narednu sezonu

 

 

 

Priprema golubova za narednu sezonu počinje već po samom završetku predhodne kvalitetnom ishranom i dodavanjem odgovarajućih vitaminsko - mineralnih dodataka budućim majkama te pravovremenim uvodjenjem mužjaka u priplodnu kondiciju.Golubovi se u ovom periodu vakcinišu protiv salmonele (Gopavak, itd.)

Za ishranu mladih preporučuje se korišćenje gotovih smeša u obliku granula sa 18% proteina , dok za ishranu roditelja i prvi kontakt mladih sa zrnastom hranom preporučujemo G-1smešu zrnastih hraniva za matično jato.

Granuliranu hranu sa 15% proteina davati odraslim golubovima u periodu mirovanja.

U slučaju bolesti za savet i lečenje obratite se vašem veterinaru.

#veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet , Beograd  061 61 67 682

 

#paznja #veterinar Branimir Lazic Palvet #sterilizacija vodite #zivotinje kod ovog #ultrazvuk , veterinarska ordinacija

 


Preporuke za gajenje stenadi

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 5:10 AM Comments comments (0)

DEHELMINTIZACIJA

Psi se moraju redovno čistiti od crevnih parazita. Štence do 9 meseci starosti trebalo bi čistiti svakih 1.5-2 meseca. Odrasle pse trebalobi čistiti 3-4 puta godišnje. Preporučujemo vam sledeće preparate u količini 1 tableta/10 kg telesne mase psa: 1.)Drontal plus 2.) Prazinon-Dehinel plus 3.) Vitaminthe Pasta (popreskr.).

 

 

VAKCINACIJE

Protiv najčešćih bolesti:

Zbog prisustva većeg broja odbačenih pasa u delu grada u kome radimo preporučujemo vakcinaciju pasa već sa 6 ned. starosti.

REVAKCINA 3 nedelje nakon prve vakcine

BUSTER VAKCINA 3 nedelje nakon revakcine (Vanguard protokol)

Protiv besnila

Zakonom je propisano da pas najkasnije sa 3 meseca starosti ima urednu potvrdu o vakcinaciji protiv besnila. Takođe je zakonska obaveza vlasnika da psa trajno obeleži mikročipom prilikom prve vakcinacije protiv besnila.Ako niste profesionalni odgajivač,psa je poželjno sterilisati krajem prve godine.

 

 

ISHRANA

Za sve pse, naročito štence velikih rasa, preporučujemo ishranu gotovom granuliranom hranom bar 9-18 meseci starosti kada se završava rast psa. Najbolje su se pokazale sledeće vrste hrane (kriterijum za procenu je bio odnos cene i kvaliteta uzimajući u obzir prosečnu platežnu moć našeg klijenta): 1.)Royal Canin 2.) Hill’s 3) BewiDog Psu možete i kuvati.

Ako se odlučite da psa hranite kuvanom hranom, dnevni obrok mora da sadrži: meso, mlečne proizvode (mladi sir od obranog mleka, kiselo mleko, jogurt), jaja (2 minuta barena,cela), ribu (bez kostiju,kuvanu ili pečenu), povrće (ne preterivati sa mahunarkama, grašaki sl). Ove namirnice se mešaju sa barenim pirinčem, palentom i sl.Obavezno blago posoliti hranu.

Mali štenci se hrane 5 puta dnevno, a broj obroka se smanjuje postepeno da bi na kraju psa hranili 1-2x dnevno i to od 9 meseci starosti.Kosti se psima daju 1-2 puta nedeljno i to velike, cele. Sve namirnice koje potiču od svinja obavezno prokuvati ili ispeći.Meso, kosti i druge namirnice poreklom od goveda mogu se psima davati termički ne obrađene, žive. Nikada psu ne davati: ljuto, masno,slatko, začinjeno, vruću i hladnu hranu, žive ribe, kao ni kosti ptica, ribe, zečeva i sl. Kosti su za psa četkica za zube i trening za vilicu, a nikako hrana.

VITAMINI I MINERALI

Tablete kalcijuma obavezno davati štencima velikih rasa bar do 9 meseci kao i štencima koji se hrane kuvanom hranom, ali preporučujemo ih i za ostalu štenad. Do sada se najbolje pokazao preparat CAL-D-PHOS.Daje de u količini 1 tabl/2,3 kg telesne mase šteneta. U slučaju da postoji rahitis doza se povećava po savetu veterinara.

 

 

PROTIV BUVA I KRPELJA

Pošto se buve i krpelji jako brzo navikavaju na preparate protiv njih,najbolje je da se za savet obratite veterinaru koji će vam reći koji je preparat u tom trenutku najefikasniji.

KUPANJE

Psi se ne kupaju pre nego što navrše 6 meseci starosti. Čak i tada koristiti čistu vodu sa jabukovim sirćetom (10:1) i ne previše često (2-3 puta godišnje i ređe). Šampone za pse koristiti samo kada je pas jako zaprljan i to mu ugrožava zdravlje ( fekalije,nafta, itd). Kada su visoke temperature psa kvasiti mlakom vodom, nikako crevom i hladnom vodom.

 

 

#veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet 061 61 67 682

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREPORUKE ZA GAJENJE MAČIĆA

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 5:05 AM Comments comments (0)

DEHELMINTIZACIJA

Mace se moraju redovno čistiti od crevnih parazita. Mačići se tretirajudva puta u razmaku od mesec dana izmedju 6. i 12. nedelje života, ili ako ima potrebe i ranije.Odrasle mačke tretiraju se tri puta godišnje: tokom teranja, jednunedelju pred macenje i 3-4 nedelje pošto se omace. Lekovi protiv glista daju se na prazan želudac, najbolje ujutru, direktno na koren jezika ili u zalogaj hrane. Za izbor preparata posavetujte se savašim veterinarom.

 

 

VAKCINACIJA

Protiv  mačijih bolesti:

VAKCINA sa navršenih 8-12 nedelja

REVAKCINA mesec dana nakon vakcinacije

Protiv besnila:

Zakonska obaveza svakog vlasnika je da macu stariju od tri meseca jednom godišnje vakciniše protiv besnila.Maca, po yakonu, mora biti obeležena mikročipom.

 

 

ISHRANA

Za mace koje doje i mačiće preporučujemo ishranu gotovom granuliranom hranom i Babycat paštete, makar u toku prve godine starosti.

Macama nije preporučljivo davati živo meso,osim ako same ne love. Maca ne sme da jede ljuto, masno,slatko, začinjeno, vrelo, ledeno.

 

 

VITAMINI

Mace koje jedu hranu iz domaćinstva trebalo bi prvih godina života da dobijaju uz ishranu i vitaminske tablete.

 

 

PROTIV BUVA I KRPELJA

Budući da se buve i krpelji jako brzo navikavaju na preparate protiv njih,najbolje je da se za odabir preparata konsultujete sa veterinarom.

 

 

KUPANJE

Mace su uredne životinje i higijenu održavaju samostalno. Jedino u slučajevima kada su jako zaprljane koristiti blage šampone prilagođene njihovoj koži , kada je spoljašnja temperaturadovoljno visoka i nema vetra. Mace lizanjem unose dosta dlaka u svoj organizam , zato je potrebno povremeno koristiti Malt pastu koja im pomaže u njihovom izbacivanju, a koristi se i u terapiji kod nekih bolesti.

 

 

STERILIZACIJA

Mace ulaze u teranje dva puta godišnje , kada bespomučno pokušavaju da nadju partnera za parenje. One koje žive u gradu često ulaze u teranje i češće. Da bi poštedeli sebe i svog ljubimca problema koje ovakvo ponašanje sobom nosi, bilo bi dobro da mušku ili žensku macu sterilišete. To je potpuno bezbedna metoda odstranjivanja polnih žlezda i radi se dok je maca u totalnoj anesteziji. Ovakav ljubimac biće mirniji , privrženiji vlasniku i pravi partner za druženje i igru.

 

 

#veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet

061 61 67 682

 

 

 

Priprema kuje za porođaj

Posted by Branimir on July 7, 2011 at 4:30 AM Comments comments (2)

Kuja prosečno nosi štence od 58 do 63 dana, a dešava se da se normalno ošteni i posle 65. dana.

Da bi štenjenje prošlo u najboljem redu potrebno je od 30-tog dana trudnoće buduću mamu hraniti pojačano ili granulama za štence. Po preporuci veterinara dodavati tablete kalcijuma.

Kuju treba šetati dva puta dnevno, minimum nekoliko stotina metara od kuće i nazad kako bi tokom porođaja imala dovoljno kondicije i dobre kontrakcije za izbacivanje šteneta.

Trebalo bi 48.dan trudnoće očistiti kuju od parazita Drontal-om i  sl. i uraditi vaginalni bris. Kada pusti mleko,poslati ga na analizu da bi se utvrdilo eventualno prisustvo patogenih bakterija.

Nekoliko dana pred okot, trebalo bi da obezbedimo mirno i tiho mesto gde će se naša ljubimica šteniti.Ako se ranije nije štenila u kotilici – pustiti je da tu spava nekoliko noći, da bi se na nju privikla.

Pored nje tokom štenjenja trebalo bi da bude što manje osoba, vlasnik i eventualno veterinar ako za tim ima potrebe.

Prvi znaci skorog koćenja su odbijanje hrane, uznemirenost i kopanje (pravljenje legla). Dvadeset četiri časa pre nego što će se ošteniti temperatura kuje padne na 36,1-37,5 stepeni. Pred sam kot kuja se prazni. Često ima blagu dijareju i povraća.

Siguran znak da je koćenje počelo jeste pucanje vodenjaka. Pre toga u nekim slučajevima može da se primeti plodova ovojnica u obliku malog balona ispunjenog tečnošću. Posle pucanja vodenjaka dolazi do izbacivanja šteneta.

Vreme od pucanja vodenjaka do izbacivanja šteneta je različito i varira od kuje do kuje.Kod nekih plod izaziva pucanje vodenjaka i to se dešava gotovo istovremeno, a kod nekih može proći i više od dva sata.

Treba obratiti pažnju na kontrakcije. Ako se kuja jako napinje, a štene se ne pojavljuje ni posle dva sata, treba se obratiti veterinaru. Takođe, ako kuja nema napone dva sata posle pucanja vodenjaka, treba potražiti savet veterinara.

Štene treba odvojiti od ovojnice, obrisati ga i osušiti(najčešće to kuja sama uradi). Vreme između dva ploda nebi trebalo da bude duže od dva sata, ako jeste, opet se treba obratiti veterinaru.

Kraj koćenja prepoznaje se po tome što se kuja smiri, leži mirno i doji štence. Štene treba staviti na sisu, ako je samo nije uhvatilo. Kuju treba da pregleda veterinar da bi se otklonile eventualne sumnje u pogledu zaostajanja ploda ili  posteljice. Ponekad je potrebno odvesti psa na rentgen ili ultrazvuk.

 Privikavanje štenadi na čvrstu hranu treba početi sa dve do tri nedelje, nakon što progledaju, kada se i prvi put tretiraju protiv crevnih parazita. Poželjno je da, do osme nedelje, štenci nauče da jedu i granule i kuvano, radi bolje adaptacije na novo domaćinstvo. Nekoliko nedelja od porođaja od crevnih parazita očistite i kuju.

 

 #veterinar #Vozdovac Branimir Lazic Palvet

061/61-67-682

 


Rss_feed